Σε διαδικασία Ανοικτής Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2021 – 2025
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού –
Γραφείο Περιφερειάρχη
Δυτικής Μακεδονίας
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανακοινώνει πως έχει αναρτηθεί σε Ανοικτή Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση η 1η έκδοση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την 1η περίοδο εφαρμογής 2021-2025.
Σε συνέχεια των κυλιόμενων ενεργειών δημοσιοποίησης από πλευράς της Περιφέρειας όλων των διαδικασιών κατάρτισης του Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) ήδη από τον Ιούλιο του 2020, υπενθυμίζουμε με την παρούσα ανακοίνωση σε πολίτες και φορείς πως το ΠΠΑ αποτελεί ένα νέο ολοκληρωμένο διαχειριστικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό σύστημα για τον περιφερειακό σχεδιασμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους ως μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).
Για πρώτη φορά ιστορικά οργανώνεται επιχειρησιακά και με κανόνες αντίστοιχους των συγχρηματοδούμενων προγραμμάτων, η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και τίθεται μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία και κυρίως ιεραρχημένες αναπτυξιακές προτεραιότητες ανά στόχο. Καθορίζονται ειδικοί στόχοι, έργα και δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ενώ πλέον πρόκειται να καταγράφονται μεθοδολογικά τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνονται με την άμεση εφαρμογή του, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τα ενταγμένα έργα έως και το 2020.
Το ΠΠΑ της Δυτικής Μακεδονίας 2021-2025, διαθέτει αρχικό ελάχιστο προϋπολογισμό 105.000.000 ευρώ (αφορά σε καθαρές πιστώσεις με δικαίωμα υπερδέσμευσης, όπως και δυνατότητας αύξησης του με συμπληρωματικές χρηματοδοτικές πηγές).
Η 1η έκδοση (που τίθεται σε ηλεκτρονική πλέον διαβούλευση πέραν των ανοικτών δημόσια διαδικασιών που προηγήθηκαν μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2020), περιλαμβάνει διάφορα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, όπως η δημογραφική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω ενεργειακής μετάβασης κλπ. Σκιαγραφούνται οι αναπτυξιακοί στόχοι για την Περιφέρεια μας, οι οποίοι προγραμματίζεται μεθοδικά να συνδυάζονται για να υλοποιηθούν είτε μέσα από το ΠΠΑ, είτε άλλα διαθέσιμα εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το νέο ΠΕΠ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τέλος τα Ταμεία Ανάκαμψης και κυρίως το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δίνει το στίγμα για την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος, που μετά από επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, αποτελεί ένα από τα πρώτα που ολοκληρώνονται ως προς την κατάρτιση του στη χώρα :
«Το ΠΠΑ αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό μέσο για τη Δυτική Μακεδονία που μέσα από τις δράσεις και τα έργα του ανοίγει δρόμους, δίνει λύσεις, προάγει την αναπτυξιακή διάσταση και υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή. Σε πολύ σφικτό χρονικό πλαίσιο και ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα του βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού μας, είμαστε η τρίτη μόλις Περιφέρεια στη χώρα που δημοσιεύει την 1η έκδοση του ΠΠΑ. Ζητώ από κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τεκμηριωμένα τις απόψεις – προτάσεις του επί του Προγράμματος για να το συνδιαμορφώσουμε όπου χρειαστεί περαιτέρω, προς την καλύτερη δυνατή προγραμματική εκδοχή του, τηρώντας βέβαια τους κανόνες και τις οδηγίες που τίθενται θεσμικά από το αρμόδιο Υπουργείο που το εποπτεύει.
Τα χρήματα από τα έργα και τις δράσεις του ΠΠΑ θα πέσουν κυρίως στην αγορά της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, υπόσχομαι πως με σημειακές παρεμβάσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, θα προσπαθήσουμε ως Περιφερειακή Αρχή να ωριμάσουμε και νέες δράσεις ήδη από το 2021 ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την προσπάθεια μας για να φέρουμε όχι μόνο νέους πόρους στην περιοχή μας, αλλά ρεαλισμό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων και πραγματική ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών».
Στην Ανοιχτή Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση μπορεί να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός – οικονομικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος (όπως Δημόσιοι φορείς, Δήμοι, Οργανισμοί εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, Μονάδες Υγείας και Εκπαίδευσης, φυσικά πρόσωπα / αυτοαπασχολούμενοι / επιχειρήσεις / επιστήμονες, ερευνητές, δίκτυα πολιτών, ΜΚΟ κ.α.) καταθέτοντας τις απόψεις – προτάσεις του για την όποια βελτίωση του περιεχομένου της αρχικής έκδοσης του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2025.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://opengov.pdm.gov.gr/cons
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας