Θεατρική παράσταση στη Ιερά Μονή Τορνικίου Παναγιάς Δεσκάτης

Θεατρική παράσταση στην Ιερά Μονή Τορνικίου Παναγιάς Δεσκάτης

Εκδηλώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Θεατρική παράσταση στην Ιερά Μονή Τορνικίου Παναγιάς Δεσκάτης με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022” με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σας προσκαλεί   στη θεατρική παράσταση με τίτλο «O γιατρός Ινεότης» που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Τορνικίου Παναγιάς Δεσκάτης στις 25 & 26 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 μμ.

Το συγκλονιστικό, προκλητικό και αινιγματικό κείμενο του Γιώργου Χειμωνά “Ο γιατρός Ινεότης” επέλεξε η εταιρεία θεάτρου Άσκηση να ανεβάσει στα πλαίσια του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Η περιπλάνηση και η ιστορία των μαζών, η ιστορία του γένους και το τέλος τους για να αναγεννηθεί κάτι καινούργιο, είναι η ουσία αλλά και το κοινό σημείο της μικρασιατικής καταστροφής με το κείμενο του Γιώργου Χειμωνά.

Ο Κώστας Κουτσολέλος, η Δώρα Στυλιανέση και ο  μουσικός Παναγιώτης Καλαντζόπουλος “παίζουν” με λέξεις, νότες, ήχους, κιθάρες, μπάλες, πιστόλια, με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με την απελπισία της ύπαρξης, του έρωτα, της παιδικότητας και κυρίως του θανάτου. Τρέχουν, χορεύουν, τραγουδούν, παίζουν, με όρους πάντα θεατρικούς αλλά και αντιθεατρικούς, κόντρα στην απελπισία αλλά και σε συνεχή αρμονία με τη φύση και την ποίηση. Σύμμαχός τους, το υπέροχο κείμενο του Χειμωνά και ο ταρκοφσκικός χώρος της Δεσκάτης. Ο Χειμωνάς, γράφει αφηγήσεις που διακόπτονται, όπως στα όνειρα κι αυτό το στοιχείο, το ονειρικό, σε συνδυασμό με το μνημείο, μοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί το ένα για το άλλο. Ο λόγος, η εικόνα, η μουσική καθώς και το τραγούδι, είναι τα στοιχεία που θα συνθέσουν την παράσταση αυτή.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Γιώργος Χειμωνάς

Σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσολέλος -Δώρα Στυλιανέση

Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου- κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Ηχητική εγκατάσταση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Παίζουν: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος-Κώστας  Κουτσολέλος-Δώρα Στυλιανέση

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 50 λεπτά

Θεατρική παράσταση στη Ιερά Μονή Τορνικίου Παναγιάς Δεσκάτης

 

 

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο διώροφο καθολικό της Μονής, που θα είναι ανοικτό από τις 18:00 έως και τις 20:00.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Δήμο Δεσκάτης και στην Οργανωτική Επιτροπή του   5ου Ανταμώματος των Απανταχού Δεσκατιωτών για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 

 

  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου (3 ευρώ κανονικό, 2 ευρώ μειωμένο).
  • Απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσεων. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: https://digitalculture.gov.gr/
  • Κατά την διάρκεια της παράστασης συνιστάται η χρήση μάσκας.
  • Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μια ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

 

 

Κοινοποιήστε: