αλεπού

Επανεμβολιασμός κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Επανεμβολιασμός κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας

Το τμήμα Κτηνιατρικής Γρεβενών της ΔΑΟΚ Γρεβενών συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη Λύσσα, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες και τους Φορείς της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών για τα παρακάτω:

Στα πλαίσια, αντιμετώπισης της Λύσσας που αποτελεί θανατηφόρο ζωοανθρωπονόσο συνεχίζεται η προσπάθεια επανεμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νόσημα.

Ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων θα πραγματοποιηθεί όσο αφορά την ΠΕ Γρεβενών από την 11-16 Απριλίου. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας στις παρακάτω περιοχές.

ΛΑΒΔΑΣ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ, ΠΟΛΥΝΕΡΙΟΝ, ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑ, ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ, ΠΡΟΣΒΟΡΡΟΝ, ΜΕΓΑΡΟΝ,ΟΡΟΠΕΔΙΟΝ, ΜΕΣΟΛΟΥΡΙΟΝ, ΔΟΤΣΙΚΟΝ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΝ, ΚΑΛΛΟΝΗ, ΡΟΔΙΑ, ΤΡΙΚΟΡΦΟΝ, ΆΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΕΑΙ, ΔΑΣΥΛΛΙΟΝ, ΚΥΔΩΝΙΑΙ,ΑΗΔΟΝΙΑ, ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΛΗΜΑΤΑΚΙΟΝ, ΑΕΤΙΑ, ΚΟΥΡΟΥΝΑ, ΆΝΩ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΑΣΑΚΙΟΝ, ΛΕΙΨΙΟΝ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ, ΛΟΧΜΗ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΝ

Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) πρέπει:

– να ενημερώσετε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
– ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ.
– ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ
– Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας .

Η Λύσσα είναι θανατηφόρος νόσος για τα ζώα και για τον άνθρωπο γι αυτό:

– εμβολιάσετε τα κατοικίδιά σας
– να είστε προσεκτικοί με άγρια ζώα ή άγνωστα ζώα
– Ευθύνη του Δήμου αποτελεί η περισυλλογή και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων στην περιοχή ευθύνης τους.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και η συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας
Τμήμα Κτηνιατρικής Γρεβενών 2462353107-2462353110
Κτηνιατρικό Γραφείο Δεσκάτης 2462031214

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΟΚ

Ντινόπουλος Κων/νος
Γεωπόνος

Κοινοποιήστε: