Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Τμήμα Κτηνιατρικής λόγω της επιβεβαίωσης και νέων θετικών εστιών καταρροϊκού πυρετού προβάτων στην Π.Ε. Γρεβενών οδηγούμαστε στη λήψη πρόσθετων μέτρων και συστάσεων.
Ήδη, με επείγουσα ανακοίνωση, στις 10-08-2020, αλλά και με προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία στον καθένα, η υπηρεσία μας ενημέρωσε κυρίως τους εκτροφείς προβάτων και βοοειδών, ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή και ατομικών μέτρων προστασίας.
Πρόκειται για ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα (τα βοοειδή συνήθως δεν νοσούν και παραμένουν φορείς). Στα πρόβατα η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα (κουτσαίνονται) και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ότι τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.
Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Μεγάλη σημασία για την εξάλειψη της νόσου έχει η καταπολέμηση των εντόμων που μεταδίδουν την νόσο. Συστήνεται ο ψεκασμός των ζώων με κατάλληλα εντομοαπωθητικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου καθώς επίσης και ο ψεκασμός όλων των χώρων, των σκευών και των αντικειμένων εντός και εκτός της εκτροφής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση της κόπρου και την αντικατάστασή της με καθαρή στρωμνή και ο καλός ψεκασμός των τοίχων των εγκαταστάσεων και των περιοχών με αυξημένη υγρασία (λασπώδες έδαφος) και των κοπροσωρών.
Να σημειώσουμε ότι ψεκασμοί των θετικών εστιών για την καταπολέμηση κουνουπιών έχουν ηδη πραγματοποιηθεί από την της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθούν κι άλλοι τις επόμενες μέρες.
Με την Αριθμ. 1777/211994 / 7-8-2020 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων για την προληπτική εφαρμογή εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων από τους εκτροφείς. Για το λόγο αυτό και σε αναμονή περαιτέρω διευκρινήσεων, παρακαλώ τους εκτροφείς να διατηρούν στο αρχείο τους τα παραστατικά από την συνταγογράφηση, αγορά και εφαρμογή των σχετικών σκευασμάτων.
Επιπλέον, η Κεντρική Αρμόδια Αρχή του ΥΠΑΑΤ διερευνά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εμβολιασμού ζώων ειδών ευαίσθητων στη νόσο για τον ορότυπο 4, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου και εξετάζει συνεχώς τα προς εφαρμογή μέτρα, με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης του νοσήματος.
Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήσετε άμεσα με την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2462353107-110,2462031214.