Αναγκαιότητα διασφάλισης πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε. Γρεβενών, με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα, ανακοινώνει τα παρακάτω:

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών.Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά την αποχώρηση του ασθενούς. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθεση του εξανθήματος .Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών.

Πρόσφατα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς , που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τις 11-01-2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1068 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και του εγγράφου του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται:

  • Άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας  (εμβόλιο MMR)  των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών , παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ( με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
  • Η διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου  MMR  στην  ηλικία  των  12  μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις  (3)  μήνες μετά την 1η δόση ή  – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό –  το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου , η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την 1η . Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Οι μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί λόγω του συγχρωτισμού τους στις σχολικές τάξεις χαρακτηρίζονται ως ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από ιλαρά εφόσον είναι επίνοσοι. Ως εκ τούτου στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων περί πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, είναι απαραίτητη η διασφάλιση πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς με 2 δόσεις εμβολίου των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας.

Συστήνεται τέλος όλοι οι γονείς να ελέγξουν άμεσα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους στον παιδίατρο τους. Το εμβόλιο MMR  χορηγείται  δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των Δημοσίων δομών Υγείας.

Η Αν. Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
Ντίνα Θεολογία
Κοινοποιήστε: