Η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών είναι η κατεξοχήν περιοχή καλλιέργειας ρεβιθιών στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια.
Τα ρεβίθια αποτελούσαν και αποτελούν μια σημαντική καλλιέργεια στην περιοχή των Γρεβενών, εδώ και περίπου έναν αιώνα.
Τα Ρεβίθια Γρεβενών είναι φημισμένα για την ιδιαίτερη γεύση τους και τη μοναδική βραστικότητα τους. Όταν βράσουν οι σπόροι, η φλούδα τους μαλακώνει τόσο πολύ που λιώνει στο στόμα όταν καταναλώνεται. Οι Γρεβενιώτες παραγωγοί ρεβιθιού έχουν μεγάλη εμπειρία, η οποία σε συνδυασμό με τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, δίνουν στα Ρεβίθια Γρεβενών τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Η Π.Ε. Γρεβενών ξεχωρίζει στην καλλιέργεια ρεβιθιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2016, ο Ν. Γρεβενών είναι ο πρώτος σε καλλιέργεια ρεβιθιών, με καλλιεργούμενη έκταση 20.587 στρεμμάτων, η οποία ξεπερνά το 20% της συνολικής παραγωγής της καλλιέργειας αυτής σε επίπεδο χώρας.
Από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γρεβενών προκύπτει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βαίνουν αυξανόμενες την τελευταία πενταετία, με 5.000 περισσότερα στρέμματα (αύξηση 24% περίπου) να καλλιεργούνται το 2017, συγκριτικά με το 2016.
Οι πρώτες προφορικές αναφορές καλλιέργειας ρεβιθιού στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών γίνονται τη δεκαετία του 1920. Ωστόσο, σε επίσημες αναφορές της Ακαδημίας Αθηνών, χρονολογείται πως το 1940, οι κάτοικοι των περιοχών Ποντινής και Φελλίου καλλιεργούσαν ρεβίθια.
Φωτογραφίες όπως αυτή της πατόζας (κάτωθι) από τη δεκαετία του 1950 (η οποία δημοσιεύτηκε στο λεύκωμα «Γρεβενά, Πόλη του Μόχθου» 1904-1993 – Μαρτυρίες», του κ. Νικόπουλου Βαγγέλη) πιστοποιούν πως η καλλιέργεια ρεβιθιών στα Γρεβενά ήταν και είναι βασική αγροτική δραστηριότητα της περιοχής.
Επίσης, σε ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική συλλογή του ερευνητή, συλλέκτη και συγγραφέα, κ. Νικόπουλου Βαγγέλη, απεικονίζονται στιγμές από τη συλλογή ρεβιθιού στη αγροτική περιοχή Ελάτου Γρεβενών, κατά το β’ μισό της δεκαετίας του 1950.
Η παρακάτω φωτογραφία, από το προσωπικό αρχείου του κ. Στυλόπουλου, απεικονίζει την οικογένεια σε στιγμές κατά την καλλιέργεια ρεβιθιού στην περιοχή Λιβάδι, στην Κοινότητα Καρπερού, το 1955. Συγκεκριμένα απεικονίζονται οι Στυλόπουλος Δημήτρης, Στυλόπουλος Ανδρέας και Στυλοπούλου Βάια.
Η Περιφερειακή Αρχή Γρεβενών καλείται να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της φήμης των τοπικών της προϊόντων, η οποία έχει ως στόχο την εθνική αλλά και διεθνή αναγνώριση του προϊόντος, καθώς το ρεβίθι αποτελεί τη κύρια γεωργική δραστηριότητα των παραγωγών του Νομού μας, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα των πολιτών μας.