Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία της καρδιάς

Γενικού Ενδιαφέροντος Ενημέρωση Πολιτών

Η παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα ύπουλος εχθρός της καρδιάς και -ενώ πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα-, παρόλα αυτά, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για βλάβη στον καρδιακό μυ και κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

H παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν έχει κάνει την εμφάνισή της από μικρή ηλικία, προκαλεί αύξηση του βάρους της καρδιάς, με αυξημένη εναπόθεση λίπους σε αυτήν, υπερτροφία της και διάτασή της. Οι μεταβολές που υφίσταται η καρδιά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και αυξημένη θνησιμότητα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας.

Όσο αυξάνεται η παχυσαρκία , μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στους παχύσαρκους οφείλεται κυρίως στο διαβήτη και την υπέρταση που συνδέονται άμεσα με βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η απώλεια κιλών συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συστολικής και διαστολικής και στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από μικρή ηλικία, η ενημέρωση στα σχολεία, η πρόληψη και η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής είναι επιβεβλημένες ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνίες όπου επικρατούν κακές συνήθειες διατροφής.

Είναι σημαντικό να αναδειχτεί ότι το καλύτερο φάρμακο για μια ζωή χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

 

Στέφανος Γρ. Φούσας, MD, FESC, FACC

Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Κοινοποιήστε: