Ελληνική σημαία για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών για την 25η Μαρτίου

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η 25η Μαρτίου 1821 έχει οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Οθωμανούς, οι οποίοι κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Παράλληλα, η ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ευαγγελίζονταν την πολιτική λύτρωση του ελληνικού έθνους, αναφωνώντας «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Με τις ευλογίες της Εκκλησίας οι Έλληνες «ανέλαβον τα όπλα κατά του δυνάστου» με σύνθημα απλό και μεστό: «Ελευθερία ή Θάνατος».

Πριν 200 χρόνια οι Έλληνες δεν αποτίναξαν μόνον τον τουρκικό ζυγό αλλά ο «Ελληνικός πυρετός» ή αλλιώς η «Ελληνική φωτιά» πυροδότησε εθνικοαπευλευθερωτικά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Ακόμη και σήμερα, με τις ίδιες αξιακές βάσεις της παιδείας, του δικαίου και της ελευθερίας, πορευόμαστε ως πολίτες μίας ευνομούμενης δημοκρατικής χώρας προσπαθώντας από το «εγώ» να φθάσουμε στο «εμείς», όπως θρυλούσε ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του.

Η ένδοξη αυτή Ημέρα του Ευαγγελισμού και της Επανάστασης είναι εμφυτευμένη στις καρδιές των Ελλήνων για 200 χρόνια τώρα και θα παραμείνει εκεί «εις το διηνεκὲς» ως πολύτιμος θησαυρός της Εκκλησίας και του Έθνους. Γιατί από τότε ο Γέρος του Μοριά ήξερε ότι «Οι Έλληνες είναι τρελοί αλλά έχουν γνωστικό Θεό που τους προστατεύει».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ

Δείτε επίσης:

Το Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών για την 25η Μαρτίου ένα χρόνο πριν, στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώναμε τότε.

Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2021.

Κοινοποιήστε: