ο κ. Γιάτσιος και ο κ. Κωστάλας στην εκδήλωση για τον Ερωτόκριτο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση για την τοποθέτηση του βιβλίου του «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

″Το ταξίδι του Ερωτόκριτου Κρήτη, Βενετία, Γρεβενά″ την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών.

Το μεγάλο αυτό πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου για να δουν από κοντά και να απολαύσουν ένα από τα αριστουργήματα της Ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Ερωτόκριτος ανήκει στην κατηγορία των επικών ποιημάτων, γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και είναι αφηγηματικό ποίημα ή έμμετρο μυθιστόρημα 10.012 ιαμβικών, δεκαπεντασύλλαβων ομοιοκατάληκτων στίχων. Το όνομά του το έχει πάρει από τον Ερωτόκριτο, το κύριο πρόσωπο του έργου. Το ποίημα αποτελεί τον άξονα για να υμνηθεί η φιλία, η ανδρεία και η αγάπη προς την πατρίδα. Τα δύο (2) πρωτότυπα βιβλία τυπώθηκαν στην Βενετία το έτος 1713 και ένα εξ αυτών έχει δωριθεί στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών από Γρεβενιώτη δωρητή.

Αξίζει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στην Διευθυντή της βιβλιοθήκης Γρεβενών κ. Σίμο Ζαγκανίκα, ο οποίος οραματίστηκε και υλοποίησε την εκδήλωση για την τοποθέτηση του βιβλίου όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο αριστούργημα με την πολύτιμη συνδρομή των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Π.Ε. Γρεβενών, της Εφορείας αρχαιοτήτων Γρεβενών, του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης και Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ.Κασαπίδης Γεώργιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών κ. Ιωάννης Γιάτσιος στήριξαν το όλο γεγονός στο μέτρο του δυνατού με σκοπό να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στη Βιβλιοθήκη των Γρεβενών αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, αυξάνοντας το τουριστικό προϊόν, ιδιαίτερα μεταξύ των προσώπων που προάγουν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και προς τον Γρεβενιώτη δωρητή κ. Σοφοκλή Κυπριτζή γιατί αυτό το σπουδαίο και πολύτιμο έργο, αυτή η σπάνια έκδοση ενός εκ των τριών αντιτύπων του ″Ερωτόκριτου″ θα κοσμεί πλέον στην Βιβλιοθήκη των Γρεβενών και θα μπορούν να το θαυμάσουν μικροί και μεγάλοι.

Κοινοποιήστε: