Εμβολιασμοί κόκκινων αλεπούδων και ενημέρωση για την αντιμετώπιση της λύσσας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Το τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Γρεβενών, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη Λύσσα, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες και τους Φορείς της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών για τα παρακάτω:

Από 19-10-2012 έχει επανεμφανιστεί η Λύσσα στην Ελλάδα, στα πλαίσια αντιμετώπισης της θανατηφόρου αυτής ζωοανθρωπονόσου συνεχίζεται η προσπάθεια επανεμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νόσημα.

Ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων όσον αφορά την Π.Ε. Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 19 Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας.

Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) πρέπει:

  • να  ενημερώσετε  άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
  • απαγορεύεται να τα ακουμπήσετε ή να τα πατήσετε
  • απαγορεύεται να έρθετε σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά

Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε  περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας .

Η Λύσσα είναι θανατηφόρος νόσος για τα ζώα και για τον άνθρωπο γι αυτό:

  • να εμβολιάσετε τα κατοικίδια σας
  • να είστε προσεκτικοί με άγρια ζώα ή άγνωστα ζώα

Ευθύνη του Δήμου αποτελεί η περισυλλογή και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων στην περιοχή ευθύνης τους.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και η συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • Τμήμα Κτηνιατρικής Γρεβενών  2462353107-2462353110
  • Κτηνιατρικό Γραφείο Δεσκάτης 2462031214

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την επανεμφάνιση της Λύσσας, τους τρόπους αποφυγής του νοσήματος, τους αντιλυσσικούς εμβολιασμούς κτλ από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=fbPM-cluIcc

 

Κοινοποιήστε: