Ελλάδα 2021 - Αφιερωματική δράση στους Δυτικομακεδόνες Aγωνιστές

Αφιερωματική δράση στους Δυτικομακεδόνες Aγωνιστές από την ΠΔΜ και τον δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Αφιερωματική δράση στους Δυτικομακεδόνες Aγωνιστές από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και τον δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνει, σε συνεργασία με το δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη, αφιερωματική δράση στους Δυτικομακεδόνες Aγωνιστές.

Η διαδρομή των 300 χλμ, που θα διατρέξει ο δρομέας, αφορά σημεία-σταθμούς στην ιστορία του τόπου μας αλλά και ολοκλήρου του Έθνους.

Η δράση αυτή τιμά τους ήρωες της περιοχής μας και τη συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α ´& Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνη στη θυσία και στους αγώνες τους.

Διαδρομή:
16η Μαΐου

Πτολεμαΐδα – Πισοδέρι Φλώρινας (γενέτειρα της οικογένειας Κασομούλη, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821), χωριό Μελάς Σιάτιστας (τόπος όπου έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της μακεδονικής γης, ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς).

17η Μαΐου

Καστοριά, Σιάτιστα Κοζάνης, χωριό Αιμιλιανός Γρεβενών (στο μνημείο του στυλοβάτη του Μακεδονικού Ελληνισμού, Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό Λαζαρίδη).

18η Μαΐου

Σιάτιστα Κοζάνης, Βλάστη Εορδαίας (στον ανδριάντα του Ιωάννη Φαρμάκη, ήρωας του 1821), μαρτυρικά χωριά: Κλεισούρα Καστοριάς, Λέχοβο Φλώρινας, Μεσόβουνο-Πύργοι-Ερμακιά Εορδαίας, Πτολεμαΐδα.

19η Μαΐου

Κτίριο Ποντιακού Ελληνισμού Πτολεμαΐδα, τερματισμός στο μνημείο του αγωνιστή ποντιακής καταγωγής Αλέξανδρου Υψηλάντη, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με όλα τα νέα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενώνακολουθώντας την ΠΕ Γρεβενών στο Facebook.

Ακολουθήστε την ΠΕ Γρεβενών στο Facebook

 

Κοινοποιήστε: