2ο Σεμινάριο παραδοσιακών χορών στα Γρεβενά από 23 -25 Μαΐου 2025
Δηλώσεις συμμετοχής
Λίγα λόγια για τα μουσικά σχήματα που θα επενδύσουν μουσικά το τριήμερο:
Τα «μπρατίμια»
Αρχές του 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Παραδοσιακό κλαρίνο σε διάφορα Μουσικά σχολεία και Ωδεία ανά την Ελλάδα
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΖΗΣ
Το 2017 αποφοιτεί από το Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ (Codarts), ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο βιολί, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδικότητα στο «Ελληνικό Παραδοσιακό Βιολί»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών παίζοντας Ντραμς σε τοπικές μπάντες, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει η τριβή με το λαούτο (στεριανό και κρητικό) και την κιθάρα τα οποία είναι και τα δύο όργανα που ασχολείται μέχρι και σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ
Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης όπου και σπουδάζει για τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του, καθώς αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μουσική και ιδιαίτερα με τα κρουστά. (μπεντίρ, ρεκ, νταούλι, νταραμπούκα)
Όλοι τους έχουν συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές και έχουν συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις πολλών δίσκων.
Βιογραφικό Δημήτρη Ψαθά
Ο Δημήτρης Ψαθάς απόγονος του γνωστού μουσικού Βαγγέλη Ψαθά, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς στο ζουρνά και στο νταούλι. Γεννημένος στη Νάουσα, ξεκίνησε τη μουσική του πορεία από την ηλικία των 10 ετών, μαθητεύοντας δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για εκείνον. Από νωρίς συμμετείχε στο τοπικό έθιμο των Μπούλων της Νάουσας, όπου η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης. Η μαεστρία του στον ζουρνά και το νταούλι τον έκανε περιζήτητο σε φολκλορικές εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ο Δημήτρης έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας την Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα πολιτιστικά και φολκλορικά φεστιβάλ, όπως στο φημισμένο FDF (folk Dance festival) στις ΗΠΑ, όπου παρουσίασε την αυθεντική μουσική της Νάουσας καθώς επίσης στην Κίνα και στο Πεκίνο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων. Στην Ευρώπη, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συναυλίες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Τέλος, έχει ταξιδέψει στη Νότια Αμερική όπου συμμετείχε σε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής στη Βενεζουέλα. Η συνεισφορά του στη διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής είναι ανεκτίμητη. Ο Δημήτρης Ψαθάς συνεχίζει να τιμά την κληρονομιά της Νάουσας και να εμπνέει νέες γενιές μουσικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.