Επίσκεψη Αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών επισκέφτηκε χθες, ανήμερα της εθνικής εορτής, ο Αναπληρωτής Υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Ευάγγελου Σημανδράκου.

Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν έγινε όπως συνήθως στα γραφεία της περιφέρειας, αλλά στο φυσικό περιβάλλον, αρμοδιότητας του κ. Υπουργού, στο χωριό της Κρανιάς, στην όμορφη Πίνδο.

Αρχικά έγινε ξενάγηση του Υπουργού στον Εθνικό Δρυμό της «Βάλια Κάλντα», όπου ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει αναλυτικά για τα προβλήματα που σχετίζονται με το όντως πλούσιο φυσικό περιβάλλον των Γρεβενών, τις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και των αναπτυξιακών  στόχων, καθώς και τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας προς αυτή τη κατεύθυνση.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη φορέων με τον υπουργό, παρουσία του βουλευτή Γρεβενών κ. Μπγιάλα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καναβό, τους δημάρχους κ. Δασταμάνη και κ. Καραστέργιο τους περιφερειακούς συμβούλους των Γρεβενών κ. Γιαννόπουλο, κ. Δασκαλόπουλο, κ. Θεοδώρου, και με τη παρουσία όλων των φορέων που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργού.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Ο πρόεδρος και στελέχη του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πίνδου, εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών, οι μανιταρόφιλοι Ελλάδος, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Χιονοδρομικού κέντρου , ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Γρεβενών και υπηρεσιακοί παράγοντες των δασικών υπηρεσιών και υπηρεσιών περιβάλλοντος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σημανδράκος, ο οποίος στην τοποθέτησή του έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη περιφέρεια, σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και ζητούν άμεση αντιμετώπιση. Η διαχείριση των δασών και η αξιοποίηση του παραγόμενου ξύλου είναι το πρώτο και σημαντικότερο θέμα που έχει να κάνει με την απασχόληση των κατοίκων, την οικονομία και τη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε φτηνό καύσιμο ξύλο.

Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, 1000 και πλέον άτομα απασχολούνταν στις δασικές υπηρεσίες και στην εκτέλεση δασοτεχνικών έργων. Έδωσε έμφαση σε ένα νέο διαχειριστικό σχέδιο αξιοποίησης του δασικού πλούτου, ως μέσο αειφόρου διαχείρισης, για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από τις συνέπειες της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Καναβός παρέδωσε στον κ. Υπουργό, τις προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που έχουν στόχο την απλοποίηση και μείωση του κόστους όλων των διαδικασιών για αδειοδοτήσεις πάσης φύσεως (γεωτρήσεων, σταυλικών εγκαταστάσεων, χρήσης φυτοπροστατευτικών προιόντων κλπ.), το αίτημα που αφορά την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων της σταυβλιμένης κτηνοτροφίας, όπου οι βιολογικοί δεν δέχονται λύματα, καθώς επίσης και προτάσεις για την αξιοποίηση του τεράστιου αλλά ανεκμετάλλευτου πλούτου των δασών της περιοχής.

Την αξιοποίηση των αυτοφυών μανιταριών, θέμα για το οποίο έκανε εκτενή ενημέρωση, εκ μέρους των μανιταρόφιλων Ελλάδος, ο κ. Κωνσταντινίδης.

Την εύρυθμη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών σε συνδυασμό με την εξεύρεση απασχόλησης για τους κατοίκους των ορεινών οικισμών.

Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία, την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων  τα προβλήματα και την αναπτυξιακή διάσταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, που υποστήριξε και ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης κ. Μάκης Καραγιάννης.

Και τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με την ανεξέλεγκτη αύξηση των αγριόχοιρων και κατ’ επέκταση με τις ζημιές που προκαλούν στις γεωργικές καλλιέργειες.

Για όλα αυτά τα θέματα ο κ. Σημανδράκος επέδωσε στον Υπουργό γραπτές εισηγήσεις, απαιτώντας την άμεση αντιμετώπισή τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης ο Υπουργός αφού τοποθετήθηκε στα ζητήματα που τέθηκαν, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία ενός ισχυρού δημοσίου τομέα (αναφερόμενος κυρίως στις δασικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες περιβάλλοντος), με στόχο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (απασχόληση δασεργατών, βιομηχανίες ξύλου), την επαναδιατύπωση – σύνδεση της σχέσης δάσους και δασικής παραγωγής, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα ανεργίας και ερημοποίησης -φτωχοποίησης της περιοχής μας.

Αναφέρθηκε στην  αξιοποίηση του νέου ΣΕΣ και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με την ένταξη έργων και δράσεων στη Βόρεια Πίνδο, με άξονα το δάσος και τα παραγώμενα προϊόντα.

Επιπλέον ο Υπουργός δεσμεύτηκε:

Πρώτον, για ανανέωση της συνάντησης στο υπουργείο, με τον Αντιπεριφερειάρχη παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων των αντίστοιχων υπηρεσιών του υπουργείου.

Δεύτερον, για τον προγραμματισμό το συντομότερο δυνατό επίσκεψης εργασίας συνολικά στη Δυτική Μακεδονία, του ιδίου αλλά και διευθυντών των υπηρεσιών του για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Κοινοποιήστε: